English | شنبه, ۶ مرداد , ۱۴۰۳

ساماندهی جامعه عشایری با اتکا به دانش بومی و دانش روز سیاست راهبردی دولت است

ساماندهی جامعه عشایری با اتکا به دانش بومی و دانش روز سیاست راهبردی دولت است

رئیس سازمان امور عشایر ایران گفت: سیاست راهبردی دولت در قبال جامعه عشایری ساماندهی آنان با اتکا به دانش بومی و دانش روز است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از سازمان امور عشایر، کرمعلی قندالی در خصوص تغییرات صورت گرفته در زندگی جامعه عشایری اظهار داشت: ما به دنبال حفظ اصالت زندگی عشایر هستیم اما برخی از تغییرات و پدیده ها طبیعی است و برخی از اقدامات نیز در جهت تسهیل زندگی عشایر است.
وی در خصوص جمعیت عشایری کشور گفت: بر اساس آخرین سرشماری عشایر کوچنده کشور در سال ۸۷ که توسط مرکز آمار ایران انجام شده است، جمعیت عشایری کشور یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است که حدود ۱٫۸ درصد جمعیت کشور را شامل می شوند.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب جمعیت مطلق عشایر کم نشده است اما درصد آن نسبت به کل جمعیت کشور کمتر شده است.
قندالی بیان داشت: در برنامه راهبردی جامعه عشایری کشور که برای افق ۱۴۰۴ طراحی شده است جمعیت عشایری کشور تقریبا ثابت خواهد ماند چرا که عرصه های موجود ظرفیت همین مقدار جمعیت را دارد اما یقینا شیوه معیشت، کوچ و حتی نوع استقرار عشایر دچار تغییراتی می شود و فعالیت های اقتصادی آنان متنوع تر خواهد شد.
رئیس سازمان امور عشایر افزود: در گذشته ۱۰۰ درصد فعالیت عشایر مبتنی بر دام و دامداری بوده است اما در حال حاضر این میزان به ۶۰ درصد کاهش پیدا کرده و فعالیت هایی از قبیل صنایع دستی، گیاهان دارویی و گردشگری عشایر در حال انجام است که تنوع اشتغال و درآمد در مناطق عشایری را به دنبال خواهد داشت.
وی با بیان اینکه در افق ۱۴۰۴ حتما عشایر در یکی از قطب های قشلاق و یا ییلاق دارای یک سرپناه می شوند، اذعان کرد: وقتی صحبت از سرپناه می کنیم خیلی سمت و سوی اسکان را پیدا نمی کند بلکه برنامه ریزی برای ایجاد امکاناتی است که عشایر با اطمینان بیشتری در آنجا زندگی کنند.
قندالی تصریح کرد: سیاست حاکمیت به هیچ وجه اسکان عشایر نیست بلکه سیاست راهبردی دولت در قبال جامعه عشایری ساماندهی آنان با اتکا به دانش بومی و دانش روز است.
رئیس سازمان امور عشایر اضافه کرد: یقینا یک سرریز جمعیت وجود خواهد داشت بر همین اساس طرحی برای اسکان عشایر داوطلب داریم که بر اساس آن برنامه ریزی و فعالیت های لازم برای اسکان داوطلبانه عشایر انجام می شود.
وی در خصوص فعالیت های عشایر در حوزه اقتصاد اظهار داشت: عشایر کشور ۲۵ درصد گوشت قرمز و ۳۵ درصد صنایع دستی کشور را تولید و در عرصه های تولید گیاهان دارویی و گردشگری نیز فعالیت هایی برای ارتقا درآمد آنان در حال پیگیری است.
قندالی با بیان اینکه بخش اعظم زندگی عشایر به لحاظ اقتصادی خودکفا و خودگردان است، افزود: عشایر بیشتر مواد غذایی، پروتئینی و لبنی مورد نیاز را از تولیدات خود استفاده می کنند به طوری که ۸۰ در صد تامین نیازهای عشایر در اختیار خودشان است و تنها بخش کمی از نیازهایشان را با توجه به تغییرات صورت گرفته، از بازار تامین می کنند.
رئیس سازمان امور عشایر در پاسخ به سوالی در خصوص تخریب مراتع توسط عشایر، تصریح کرد: حیات اقتصادی عشایر وابسته به مرتع است و عشایر به خاطر بقای خودشان بهترین حافظان مراتع و از همه دلسوز تر هستند و ما باید تنها الزامات لازم را برای آنان فراهم کنیم.
وی با اشاره به برنامه ششم توسعه گفت: در برنامه ششم توسعه عشایر خیلی پررنگ دیده شده اند و انشاالله بتوانیم با ظرفیت های پیش بینی شده در این برنامه خدمات لازم را به آنان ارائه دهیم.
قندالی در خصوص تسهیلاتی که به عشایر پرداخت می شود نیز اذعان داشت: میزان تسهیلاتی که به هر خانوار عشایری و یا تشکل های عشایری پرداخت می شود بستگی به نوع فعالیت و حجم آن دارد یه عنوان مثال در طرح زنجیره تولید گوشت قرمز، برای هر راس دام پروار ۲۰۰ هزار تومان پرداخت می شود که ۶۰ درصد آن برای تامین نهاده دامی است و بخشی نیز به عنوان نقدینگی در اختیار آنان قرار می گیرد.
وی افزود: اخیرا نیز ۱٫۵ میلیارد دلار تسهیلات برای رونق اقتصاد و اشتغال در مناطق عشایری، روستایی و محروم کشور از سوی مجلس اختصاص داده شده است که در قالب چندین پرو‍ژه برنامه ریزی و اجرا می شود.

طراحی سایت توسط فراکارانت