English | دوشنبه, ۲۴ دی , ۱۴۰۳

پیشرفت فیزیکی ۳۹ درصدی طرح آبیاری دشت سیستان/بهره برداری از ۲۰ هزار هکتار زمین های دشت سیستان تا پایان امسال

 

مجری طرح آبیاری با لوله ۴۶ هزار هکتاری دشت سیستان گفت: اجرای این پروژه بزرگ در شمال سیستان و بلوچستان تا کنون ۳۹ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از ایرنا، محمدجواد صالحی نژاد در جمع خبرنگاران بازدید کننده از عملیات اجرای پروژه آبیاری با لوله دشت سیستان اظهار داشت: ۲۱ کارگاه با ۲۱ پیمانکار در منطقه سیستان شامل شهرستان های زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز واقع در شمال استان مشعول بکار هستند.
وی افزود: پیمانکاران در ۱۶ ناحیه عمرانی، ۲ ایستگاه پمپاژ اصلی و ۲ مسیر خط اصلی در حال اجرای عملیات طرح انتقال آب هستند.
مجری طرح آبیاری دشت سیستان با بیان این که بر اساس اولویت‌بندی انجام شده ۱۰ هزار هکتار از اراضی دشت سیستان برای سال زراعی جدید آماده بهره برداری است، گفت: آب مورد نیاز این ۱۰ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی از خروجی چاه نیمه چهارم با ساخت پنج ایستگاه پمپاژ آب تامین می‌شود.
وی افزود: سه هزار هکتار از زمین‌های دشت سیستان که آب مورد نیاز آنها از خروجی چاه نیمه چهارم تامین می شود آماده بهره‌برداری است.
این مسوول خاطرنشان کرد: با توجه به منابع مالی که در اختیار داریم تا پایان سال جاری ۱۷ ایستگاه پمپاژ اصلی و ثانویه با ۳۷ متر مکعب انتقال آب ساخته می‌شود. همچنین تا پایان امسال ۲۰ هزار هکتار از زمین‌های دشت سیستان آماده بهره‌برداری می‌شود.
صالحی‌نژاد با بیان این که در صورت تامین کل اعتبار، طرح آبیاری ۴۶ هزار هکتار تا پایان سال ۹۷ به اتمام می‌رسد، اظهار داشت: براساس برآوردهای سال ۹۴ برای اجرای کل طرح ۴۶ هزار هکتاری، ۲۲ هزار و ۶۸۰ میلیارد ریال (۲ هزار و ۲۶۸ میلیارد تومان) اعتبار مورد نیاز است که تاکنون سهم وزارت جهاد کشاورزی ۱۲ هزار میلیارد ریال (هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان) بوده که تامین اعتبار شده است.
وی ادامه داد: با این میزان اعتبار تعهدات سال ۹۶ را به طور کامل انجام می دهیم.
مجری طرح آبیاری دشت سیستان تصریح کرد: ۱۳۰ هزار هکتار زمین قابل کشت در منطقه سیستان وجود دارد که تنها این طرح در ۴۶ هزار هکتار آن اجرایی می‌شود.
وی با بیان این که انتخاب این ۴۶ هزار هکتار از بین زمین‌های قابل کشت در سیستان، فرآیندهای پیچیده و طولانی را طی کرد تا به نتیجه مورد نظر رسیدیم، افزود: این طرح به نحوی باید اجرایی می‌شد که تمام کشاورزان از آن بهره‌مند شوند و این امر کار ما را با مشکل روبه رو کرده بود.
به گفته وی، ۴۶ هزار هکتار در سیستان ۷۰ هزار بهره بردار را در این منطقه زیر پوشش قرار می‌دهد و به طور متوسط ۶۵ صدم هکتار سهم هر بهره‌بردار از این ۴۶ هزار هکتار است.
مجری انتقال آب به دشت سیستان گفت: علاوه بر استفاده از مشاوران درجه یک کشور از ریش سفیدان و مردم منطقه برای نحوه اجرای طرح ۴۶ هزار هکتاری نظر خواهی و مشاوره گرفته شده است.
صالحی نژاد اظهار داشت: بر اساس اسنادی که از گذشته در سازمان آبیاری و جهاد کشاورزی در مورد سهمیه آب هر کشاورز موجود بود میزان سهمیه آب هر کشاورز را مشخص کردیم. گروه‌های هم آب براساس قطعات ۲۰ هکتاری در منطقه سیستان تشکیل شده است و به طور متوسط هر گروه هم‌آب ۳۰ بهره‌بردار را شامل می‌شود.
به گفته وی، برای نخستین بار در کشور است که آب از مخزن تا زمین کشاورزی با لوله انتقال داده می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی، تبخیر بالا و نفود آب اجرای این طرح از اهمیت ویژه ای در منطقه برخوردار است.
مجری انتقال آب به دشت سیستان گفت: برای اجرای این طرح و قبل از سیستم تحت فشار چهار هزار کیلومتر لوله باید در دشت سیستان اجرا کنیم. در این خط از لوله‌های فولادی با قطر ۲ هزار تا لوله‌های با قطر ۲۰۰ میلیمتری پلی‌اتیلین استفاده می‌شود.
وی بیان کرد: ۲ هزار و ۹۴۰ نفر به صورت مستقیم در این طرح مشغول به کار هستند که ۸۰۰ نفر آنان غیربومی هستند.
صالحی‌نژاد با بیان این که آب را به صورت سقلی نمی‌توانیم به اراضی انتقال دهیم، گفت: انتقال آب باید با فشار مناسب انجام شود که در این رابطه ۱۷ ایستگاه پمپاژ در این طرح ساخته می‌شود. در این راستا بیش از ۱۸۶ دستگاه الکتروپمپ در این ایستگاه‌ها نصب خواهد شد که بخشی از آن انجام شده است.
وی اضافه کرد: برای تامین انرژی این ایستگاه‌ها ۵۲ مگاوات برق نیاز است.
مجری طرح انتقال آب به دشت سیستان، سهم آب هر هکتار را هشت هزار و ۵۰۰ متر مکعب در سال عنوان کرد و اظهار داشت: تمام شهرستان‌های سیستان از طرح ۴۶ هزار هکتار بهره‌مند می‌شوند.
رضا نجفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز در این بازدید گفت: طرح ۴۶ هزار هکتاری بزرگترین طرح اقتصاد مقاومتی از لحاظ تولید و اشتغال در استان است که اجرای آن در منطقه سیستان تحول ایجاد می‌کند.
وی بیان کرد: خشکسالی در منطقه سیستان سبب مهاجرت مردم این منطقه به اقصی نقاط کشور شده است که اجرای این طرح از مهاجرت جلوگیری می‌کند. همچنین اجرای این طرح، ۱۰۰ هزار شغل پایدار ایجاد خواهد کرد.
نجفی با بیان این که سالانه ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب از چاه نیمه‌های سیستان تبخیر می‌شود، گفت: با اجرای این طرح هدررفت آب از ۷۵ درصد به کمتر از پنج درصد می‌رسد.
وی خاطرنشان کرد: با اجرایی شدن طرح آبیاری نوین با ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب کل منطقه سیستان را مدیریت می‌کنیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سییستان و بلوچستان گفت: با تغییر الگوی کشت و کاهش میزان مصرف آب، تولید در منطقه سیستان سه برابر افزایش می‌‌یابد.
وی یادآور شد: بیش از هزار و ۵۰۰ گلخانه و ۲ هزار هکتار باغ انگور در شهرهای مختلف سیستان وجود دارد.

طراحی سایت توسط فراکارانت