English | چهارشنبه, ۸ بهمن , ۱۴۰۴

اجرای الگوی کشت ۱۴۰۵_۱۴۰۴ در استان سمنان/ حمایت های تشویقی از کشاورزان پایبند به الگوی کشت

محمدرضا قاسمی، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان در گفتگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) گفت: با اجرای الگوی کشت سال ۱۴۰۴-۱۴۰۵ در سمنان، حدود ۳۳ هزار هکتار از مزارع استان به کشت گندم اختصاص یافته و تلاش‌ها برای افزایش بهره‌وری و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی با راهبردهای نوین و حمایت از کشاورزان همراه شده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان از اختصاص حدود ۳۳ هزار هکتار از مزارع استان به کشت گندم در سال زراعی جاری بر اساس الگوی کشت مصوب خبر داد و گفت: اگرچه در شهرستان‌های گرمسار و آرادان احتمال کاهش سطح زیر کشت دور از انتظار نیست، اما برنامه‌ریزی‌های دقیق و حمایت‌های هدفمند برای حفظ پایداری تولید و افزایش بهره‌وری در دست اجراست.

محمدرضا قاسمی در نشستی تخصصی با اشاره به وسعت ۹۷ هزار کیلومتر مربعی سمنان به عنوان هفتمین استان پهناور کشور، اعلام کرد: حدود ۲ درصد از مساحت استان (معادل ۱۹۸ هزار هکتار) به اراضی کشاورزی اختصاص دارد که از این میزان، ۷۰ هزار و ۵۰۰ هکتار باغ و مابقی زمین‌های زراعی است.

وی تدوین و اجرای «الگوی کشت» را یکی از اولویت‌های اصلی وزارت جهاد کشاورزی برای پایداری تولید دانست و افزود: این الگوی زراعی برای سال ۱۴۰۴–۱۴۰۵ به استان ابلاغ و پس از تهیه طرح‌های شهرستانی، وارد مرحله اجرا شده است.

اولویت با غلات و دانه‌های روغنی

قاسمی با بیان اینکه در الگوی کشت جدید اولویت با محصولات راهبردی به‌ویژه غلات و دانه‌های روغنی است، گفت: در سال جاری حدود ۲۱ هزار هکتار (معادل ۳۰ درصد سطح زیر کشت زراعی استان) به گندم آبی و حدود ۱۷ هزار هکتار به جو آبی اختصاص یافته است. همچنین کشت گندم دیم در ۱۲ هزار هکتار و جو دیم در چهار هزار هکتار هدف‌گذاری شده که بخش عمده آن محقق شده است.

کاهش کشت آب‌بر و افزایش بهره‌وری

رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان، کاهش سطح زیر کشت محصولات آب‌بر و افزایش بازدهی تولید از طریق روش‌های به‌زراعی و مدیریت بهینه آبیاری را از اهداف اصلی الگوی کشت عنوان کرد و تاکید نمود: این الگو ثابت نیست و با توجه به شرایط اقلیمی، منابع آبی و دمایی سالانه قابل بازنگری است.

تأمین حقابه؛ چالش غرب استان

قاسمی با اشاره به چالش‌های آبی در غرب استان، به‌ویژه در شهرستان‌های گرمسار و آرادان، گفت: محقق‌نشدن کامل حقابه کشاورزان از سد نمرود و رودخانه حبله‌رود در پی خشکسالی‌های اخیر و برداشت‌های غیرمجاز، ممکن است به کاهش سطح زیر کشت در این مناطق منجر شود.

حمایت از کشاورزان همگام با الگوی کشت

وی با اشاره به مشوق‌های حمایتی برای کشاورزان پایبند به الگوی کشت، خاطرنشان کرد: تأمین نهاده‌های یارانه‌ای، پوشش بیمه‌ای مناسب، اولویت در پرداخت غرامت خسارات و تسهیلات بانکی از جمله این حمایت‌هاست. همچنین بهره‌برداران متعهد به الگوی کشت، در اجرای طرح‌های نوین آبیاری و نوسازی اراضی در اولویت قرار دارند.

اجرای سند سازگاری با کم‌آبی

قاسمی در ادامه با اشاره به «سند سازگاری با کم‌آبی» استان، از اجرای ۱۵ برنامه در حوزه تولیدات گیاهی خبر داد و گفت: توسعه کشت گلخانه‌ای، استفاده از ارقام مقاوم به خشکی و شوری، کشت نشایی و حرکت به سمت کشاورزی حفاظتی از جمله راهبردهای در دست اجرا برای بهینه‌سازی مصرف آب است.

کاهش سطح، افزایش تولید

وی تأکید کرد: در سیاست‌های جدید، افزایش سطح زیر کشت مدنظر نیست و حتی امسال کاهش ۱۰ تا ۱۲ درصدی سطح زیر کشت هدف‌گذاری شده است. تمرکز اصلی بر افزایش تولید در واحد سطح از طریق به‌کارگیری فناوری‌های نوین آبیاری و مدیریت علمی مزارع است.

نقش سمنان در امنیت غذایی کشور

با وجود وسعت زیاد و محدودیت منابع آبی، سمنان با سهم ۲ درصدی از اراضی کشاورزی کشور، حدود ۲.۵ درصد از پروتئین مورد نیاز کشور را تأمین کرده و در تولیدات کشاورزی سهمی یک و نیم میلیون تنی دارد که نشان از ظرفیت بالا و نقش مؤثر این استان در امنیت غذایی ایران دارد.

طراحی سایت توسط فراکارانت